MAYISHAZIRAN2025 Özlem Yurdakul
Diyetinizde sodyum
Diyetinizde sodyumu nasıl azaltırsınız? Yemek yerken sofrada tuzluğu hiç elinize almasanız bile ihtiyacınızdan fazla sodyum tüketiyor olabilirsiniz. Bunun nedeni, yediğiniz sodyumun %70'inden fazlasının hazır, paketlenmiş ve restoran yiyeceklerinden gelmesidir. Kısacası bu yiyecekler, ne kadar sodyum yediğinizi kontrol etmeyi zorlaştıran cinstendir. Bu konuda neler mi yapılabilir? İlk olarak, alışverişte paketlenmiş ve hazırlanmış yiyecekleri dikkatli seçin, etiketleri karşılaştırın ve porsiyon başına düşecek en düşük sodyum miktarını araştırın. Aynı yiyeceğin farklı markaları muhtemelen daha düşük veya daha yüksek sodyum içeriğine sahip olabilir. Et reyonundan sodyum solüsyonu enjekte edilmemiş taze ve dondurulmuş kümes hayvanlarını tercih edin. Taze etlerdeki sodyum miktarı porsiyon başına yaklaşık 100 miligram hazır tavuk döner gibi soslu olanlarda ise 400 mg olmalıdır. Konserve sebzeleri mutlaka süzün ve yıkayın. Bu, sodyumun %40'a kadar azalmasına yardımcı olacaktır.?Mutfakta besinleri ızgara yapın, haşlayın, kızartın, mühürleyin veya soteleyin.?Bu pişirme yöntemleri doğal tatları ortaya çıkartacak ve tuz ekleme ihtiyacınızı azaltacaktır. Tuz eklemeden önce yemeğinizin tadına bakın ve tuz yerine ?lezzet verici malzemeler kullanmayı deneyin. Soğan, sarımsak, otlar, baharatlar, narenciye suları ve sirkeler tuzun bir kısmının veya tamamının yerine geçerek lezzeti artıracaktır. Mutfağınızdan yüksek potasyumlu yiyecekleri eksik etmeyin. Bunlara patates, yeşillikler, domates ve düşük sodyumlu domates sosu, barbunya fasulyesi, yağsız yoğurt, portakal, muz ve kavun dahildir. Potasyum, sodyumun etkilerini dengelemeye ve kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olacaktır. Küçük aile üyelerinizin yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı edinmemeleri için tuzluk ve tuzlu sosları masadan kaldırın ayrıca masa tuzluğunuzun içeriğini tuzsuz ot ve baharat karışımlarıyla değiştirin. Bu karışımlar, yemek pişirirken (makarna, çırpılmış yumurta, çorbalar vb.) ve yemekleri baharatlarken sizin için kullanışlı olacaktır. Bu sözcüklere özellikle dikkat edin; turşu, barbekü, kürlenmiş, tütsülenmiş, et suyu, soya sosu, miso?veya?teriyaki sosu. Bunlar genellikle sodyum açısından oldukça zengindir. Bazı ürünleri de dikkatli seçin örneğin; şişelenmiş salata sosları, ketçap, kavanozda satılan salsalar, kapari, hardal, turşu, zeytin ve salça gibi. Restoranlarda porsiyon boyutlarını kontrol edin. Kalorileri azalttığınızda, genellikle sodyumu da azaltmış olursunuz. Mutlaka daha küçük porsiyonlar olup olmadığını sorun eğer yoksa yemeği bir arkadaşınızla paylaşın ya da yemeğin yarısı için eve paket servis isteyin. Gün geçtikçe tat tomurcuklarınız daha az tuza kademeli olarak uyum sağlayacaktır, daha düşük sodyum aldığınızda bir zamanlar tüketirken zevk aldığınız yiyecekleri daha tuzlu bulacaksınız. Diyetinizde sodyum tüketim miktarını 2 gramın altına düşürdüğünüzde ise istenen sonuca vardınız demektir.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.